4 Adımda Doğru HMI Panel Seçimi
Günümüz dünyasındaki neredeyse her otomatik makine veya sistem, bir insan işçinin onunla etkileşime girmesine izin veren bir çeşit arayüze sahiptir. Bu insan-makine arayüzleri (HMI’ler), sistem üzerinde daha hassas kontrol, daha fazla güvenlik ve daha fazla üretkenlik sağladığı için çok önemlidir. HMI’lar ayrıca çoğu otomasyon bileşeninin izin verdiğinden çok daha kolay bir kullanıcı arayüzüne izin verir. Çok çeşitli ekipmanlarla uyumludurlar ve zorlu endüstriyel ortamlara dayanacak kadar sağlamdırlar. Otomasyon sisteminiz için bir HMI arıyorsanız, performans ve özellikler açısından değerlendirmeniz gereken kriterleri bir araya getirdik.
Bir otomasyon sisteminde HMI’ların dört ana kullanımı vardır:
- Bir operatörün, sezgisel bir görsel arayüz aracılığıyla makine işlevlerinin gerçekleştirilmesini sağlaması
- Sistemin giriş ve çıkış durumunun gözlemlenmesi
- Otomasyon sisteminin sağlığını ve performansını izleme
- Sistem geri bildirimi ve izleme
Bu dört kullanımı göz önünde bulundurarak hangisinin sizin için en önemli olduğuna karar vermek ve sonrasında ürün seçimine geçmek daha pratik olacaktır.
Çevresel Koşullar
HMI’ların sağlamlığı büyük ölçüde değişiklik gösterebilir, bu nedenle HMI’nın çalışmasının beklendiği ortamı düşünün. HMI sadece bu ortamda çalışmakla kalmamalı, aynı zamanda yıllarca arızalanmadan çalışmaya devam etmelidir.
Bir HMI’nın performansını ve kullanılabilirliğini etkileyebilecek çevresel koşulların çoğu şunları içerir:
- Sıçrayan sıvılar
- Aşırı sıcak veya soğuk
- Parlak gün ışığı
- Kimyasallar veya havadaki kirleticiler
- Aşırı toz veya diğer parçacıklar
HMI’nın ömrünü etkilemese de, ortamın aydınlatmasını da dikkate almak önemlidir. HMI Panelin kullanılcağı ortamın güneşli veya az ışığı sahip bir alan olması operatörün prosesleri izlemesi noktasında kritik bir önem taşır.
Ekran Boyutlandırma
HMI ekranlarının boyutu çok küçükten çok büyüğe büyük ölçüde değişir. Bazı operatörler daha kolay kullanım ve uzaktan daha iyi görüntüleme için daha büyük bir ekranı tercih edebilirken, bu yetenekler karşılığında daha büyük ekranların alacağı alan sorun yaratabilir. (aynı zamanda daha yüksek bir fiyat etiketi ile gelirler). Alan söz konusuysa daha küçük ekran boyutları daha uygundur, ancak bu, dokunmatik ekran kontrollerinin daha küçük ve uzaktan görüntülenmesinin daha zor olacağı anlamına gelir. Ayrıca, ekranın çözünürlüğünü de göz önünde bulundurmak önemlidir. Daha fazla piksel, özellikle ekran boyutu arttıkça daha net resimler ve grafikler anlamına gelir.
İki ana dokunmatik ekran kontrolü türü vardır:
Kapasitif Dokunmatik Ekranlar: Bunlar, girdileri işlemek için insan vücudunun elektrik alanını kullanır. Son derece kararlı ve yüksek doğrulukla çalışırlar. Genellikle daha fazla kontrol ve komut girme sürecini kolaylaştırmak için daha fazla sayıda komut girişi sunarlar.
Resistif Dokunmatik Ekranlar: Bu ürünlerde komutları girmek için fiziksel güç gerektirir. Komut giriş sayıları daha azdır; ancak genellikle operatörler komut girerken eldiven kullanacaksa gereklidir. Eldivenlerin vücudun elektrik alanlarını bloke ettiği ve kapasitif dokunmatik ekranların çalışmasını engellediği için eldiven giyilen uygulamalarda tercih edilir.
Haberleşme Protokolleri
Üreticiye bağlı olarak, HMI’lar genellikle çeşitli PLC’ler ve hareket kontrol sistemleri için çeşitli haberleşme protokollerini destekler. Uygulamanız için seçtiğiniz haberleşme sisteminin HMI ile uyumlu olup olmadığı kontrol etmeyi unutmayın.
Ne Kadar Belleğe İhtiyacınız Var?
Farklı HMI’ların bellek kısıtlamaları değişebilir ve hatta bazıları bellek kapasitelerinin yükseltilmesine izin veren ekstra yuvalarla donatılmıştır. Bellek, işlem gücü ve performanstan daha gelişmiş özelliklere ve hesaplamalara kadar her şeyi etkileyebilir.