AGV (Automatic Guided Vehicles) ve Kullanım Alanları
Dijitalleşmenin hız kesmeden devam ettiği bu dönemde eski araçlar ve yöntemler de yerlerini yeni teknolojilere bırakıyor. Bu bağlamda yenilenen sistemlerden biri de yük taşıma sistemleridir. AGV (Automatic Guided Vehicles) ‘de son dönemlerde otonom yük taşıma alanlarında adını sıkça duyduğumuz teknolojik gelişmelerden biridir.
AGV (Automatic Guided Vehicles) Nedir?
AGV (Automatic Guided Vehicles) Türkçe Otomatik Yönlendirmeli Araçlar anlamına gelmektedir. Otomatik yönlendirmeli araçlar kısaca insansız malzeme taşıma araçlarıdır. Yükleri yükleme, boşaltma ve taşıma görevini insan kontrolüne ya da gücüne gerek duymadan yaparlar. AVG’ler başta otomotiv sektörü olmak üzere hastane, gıda, depolama gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
AGV sistemi süreçlerin hatasız ve daha hızlı yönetilebilmesi ve insan kaynaklı iş kazaları riskini ortadan kaldırmak için tasarlanmış sistemlerdir. AGV sistemini kullanmak için programlamak yeterlidir.
İlginizi Çekebilir:Sistem Tasarımı Sırasında Kremayer ve Pinyon Ataleti
Tek bir AGV programlanabileceği gibi birden çok AGV programlanıp kontrol edilebilir. AGV kontrolü tek bir merkezi sistemden yapılır. Bunlara ek olarak AGV sistemleri her firmanın ihtiyacına yönelik olarak özelleştirilebilmektedir.
AGV (Automatic Guided Vehicles) Nasıl Çalışır?
Otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV), CAD adı verilen yazılım sistemi tarafından programlanırlar. CAD sayesinde AGV’lerin takip edeceği yollar, yükleme, depolama ve boşaltma yapacakları güzergahlar belirlenir. AGV’ler bu sayede takip edecekleri yolları önceden bilirler.
AVG’lerin navigasyon sisteminin aktif olabilmesi için aşağıdaki teknolojilerden yararlanılır:
- Tel
- Optik
- Manyetik Bant
- Atalet
- Manyetik Izgara
- Lazer üçgenleme
- Doğal Özellik
İlginizi Çekebilir: Redüktörlü Motor
AGV (Automatic Guided Vehicles) Avantajları Nelerdir?
Son dönemlerde popülerliği artan AVG’lerin sağladığı avantajlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
AVG’ler firmaların kullanım ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir. Firmanın ihtiyacına göre AVG sayısını arttırmak ya da azaltmak mümkündür.
- AVG’ye yerleştirilen tüm ürünler izlenmektedir. Ürünlerin kaybolma ya da yanlış yerleştirme ihtimali çok düşüktür.
- AVG’lerin maliyetleri düşüktür. İnsan işgücü maliyeti ekonomik koşullarla doğru orantılı olarak değişebilmektedir. Ancak AGV sistemlerinin maliyetleri bellidir ve sık sık değişmezler.
- Firmada kullanılan tüm AVG’ler merkezi kontrol ünitesi ile tek bir merkezden takip edilebilmektedirler.
- AVG’lerin tesis içerisindeki konumları, çevrimiçi kalma süreleri, akü seviyeleri, arıza durumları gibi pek çok veriye istenilen zaman uzaktan ulaşmak ve kontrol etmek mümkündür.
- AVG’ler birden fazla işlemi farklı zamanlarda yapabilirler. Böylece hem iş akışı verimliliği artar hem de hatlar dengelenir.
- AVG’ler tüm çarpışmaları önleyecek şekilde programlanırlar. Böylece tesis içerisinde istenmeyen kazalar ve hasarlar oluşmaz.
- AVG’lerin ürün kavrama yetenekleri ürünlerin hasarını en aza indirecek şekildedir. Bu sayede ürünlerin hurdaya çıkma riskleri en aza indirilir.
- AVG’ler atanan işleri atanan zamanda teslim ederler. Bu sayede iş çizelgesinin takip edilmesi kolaylaşır ve iş verimliliği artar.
- AVG’ler geleneksel yük taşıma araçlarına göre daha az yer kaplarlar. Konveyörlerden kaynaklanan erişim sorunları yaşamazlar ve daha dar alanlarda bile daha rahat hareket ederler.
- AVG’ler tekrarlanması gereken hareket görevlerini önceden tahmin ederek güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.