Cobot Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Cobot, robot biliminde son teknolojik ürünlerden biri olmaktadır. Otomasyon dünyasında çok büyük bir değişim yaratmaktadır. Cobot adı da işbirlikçi robotun bir türevi olmaktadır. Çünkü insanlarla beraber, güvenli bir biçimde çalışabilirler.
Bu durumu da robota his veren hassas sensörler ile donatıldıkları için kolayca yaparlar. Robotun çalışma sistemi kesintiye uğradığı zaman da güvenlik moduna geçmektedir. Genel olarak cobot nedir? sorusu son zamanlarda en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir: Redüktörlü Motor
Cobot Nedir?
Bir cobot diğer bir tanımı ile işbirlikçi robot, hem insanlarla hem de diğer cobot’larla çok güvenli bir şekilde çalışabilen bir robot türü olmaktadır. Geleneksel endüstriyel robotlarla karşılaştırıldığı zaman da daha ekonomik ve daha küçüktür. Farklı süreçlerde kolay bir şekilde devreye alınabilirler ve insanlarla işbirliği yapacak biçimde inşa edilmiş ve programlanmışlardır.
Cobot Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak İşbirlikçi özelliklerinde ek olarak, robotların birkaç farklı özellikleri de bulunmaktadır. Bunlar;
- Cobot; küçük ya da orta ölçekli üretim yapan firmalar için oyun alanını eşitlemiştir.
- Çok uzun süredir faaliyet gösteren büyük üreticiler, geleneksel endüstriyel robotları kullanarak otomasyon avantajına sahip olmaktadır.
- Cobot; büyük, pahalı ve karmaşık özelliktedir.
- Küçük üreticilere özgü düşük hacimli, yüksek karma üretimin aksine, yüksek hacimli ve değişmeyen üretim süreçleri için tasarlanmıştır.
- İşbirliğine dayalı otomasyon, her büyüklükteki şirketin üretkenliği artırmasını sağlamaktadır.
- Kalitenin iyileştirmesine ve değişen müşteri taleplerine daha hızlı yanıt verilmesine olanak tanımaktadır.
- Çok yönlü, uygun maliyetli ve kullanıcı dostu bir teknoloji haline gelmiştir.
Cobot Çalışma Sistemleri
Cobotun; çalışanlar üzerindeki etkisi malların paketlenmesi, stokların yenilenmesi ya da montaj hattı işi gibi üretim işlerinde olmaktadır. Bir üretim işçisi tüm işleri bir robota yaptırarak, diğer görevlere rahtça odaklanabilecektir. Bunun yanında bakım ya da kalite kontrol gibi yaratıcılık ve çözüm odaklı düşünme gerektiren görevlerde cobot tarafından yapılmaktadır.
Robotların çalışanlar üzerindeki etkisi de çok olumludur. Çalışanlara yaratıcı ve çözüm odaklı görevler vermek, yaptıkları işi zenginleştirir ve kişisel gelişimlerine katkı sağlar. Bunun yanında son derece çekici bir çalışma ortamı yaratarak çeşitliliği ve esnekliği de teşvik eder. Çalışanlar bu durum karşısında işten daha çok keyif alır ve işe daha çok bağlanır. Bu da işte verimliliği arttırmaktadır.
İlginizi Çekebilir:4 Adımda Doğru HMI Panel Seçimi
Cobot Programlama İşlevleri
Cobot programlama da geleneksel robotlar, eylemleri programlamak için çok fazla bilgi ve zaman gerektirir. Ve bunun yanında sadece birkaç eylem gerçekleştirebilir. Günümüzde endüstride kullanılan geleneksel robotların tersine, bir cobot’un programlanması daha kolaydır.
Bu açıdan bakıldığı zaman kullanıcı dostu yazılımlar ve mobil uygulamalar ile cobot’lar yeni eylemler öğrenebilir. Bunun yanında cobot’u manuel bir şekilde istediğiniz konumlara taşıyabilir ve bunları yazılımda da saklayabilirsiniz. Cobot’un programlanması çok kolay olduğundan, belli bir sürece hızla uygulanabilir ve farklı görevleri de yerine getirmeleri bile mümkün olmaktadır.
Kolaboratif Robotlar ve Endüstriyel Robotlar
Endüstriyel robotlar ve cobot’lar birçok benzerliğe sahiptir. Fakat cobot’ların onları çok daha geniş bir kitleye uygun hale getiren bazı benzersiz özellikleri de bulunmaktadır. Her iki robotun da avantajları ve dezavantajları vardır. Bu, büyük ölçüde göreve ve otomatikleştirilecek ürünlere bağlı olarak değişmektedir.
Endüstriyel robotlar, birçok parçayı standart bir şekilde üreten büyük şirketler için uygun olmaktadır. Daha küçük şirketler de cobot’un esnekliğinden ve maliyet etkinliğinden faydalanabilir. Yine de biri diğerini engellemez. Büyük şirketler de cobot’ların avantajlarından yararlanabilir. Her cobot’un kendine özgü özellikleri ve spesifikasyonları bulunmaktadır.
Buna bağlı olarak da bir otomasyon projesi için, başarılı entegrasyon için gerekliliklerin neler olduğuna bakmak son derece önemlidir. Bu kapsamda erişim, yük kapasitesi, doğruluk, hız ve eksen sayısı gibi özellikler, cobot’un uygulamaya uygun olup olmadığını belirlemede çok önemli bir unsurdur.
Cobot’ların Üretimde Önemi
İş kapsamında, cobot, hem kullanım alanı hem de yaptığı iş bakımından çok önemli bir yere sahiptir. İşçiler için; zımparalama, cilalama ya da çapak alma çok monoton ve tekrarlayan bir işlevdir. Tutarlı kalite sağlamak için yüzeye sürekli olarak aynı miktarda kuvvet uygulamak da çok önemlidir.
İşçilerin bunu günde 8 saat yapması imkansızdır. Cobot’lar bu durumda idealdir. Cobotların içinde bulunan sensörler ile robot yüzeye sürekli olarak aynı kuvveti uygular. Bir cobot, bu görevi haftada 40 saat rahat bir şekilde sürdürebilir.