Endüstri 4.0 ve Hedefi
Endüstri, fabrika ve büyük üretim şirketlerinin kurumsallaşmaya başlamasıyla aşamalarını genişleten bir olgu ve tanımlar ortaya çıkarmaya başlamıştır. Endüstrileşme Avrupa da başlayan sanayi devrimi ile başlamıştır. İnsan işgücünün artık ihtiyaçlara yeteri kadar cevap verememesiyle birlikte seri üretime geçilmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Endüstrileşme Aşamaları
Avrupa da başlayan sanayi devrimi ile birlikte fabrikalar çoğalmaya aynı zamanda üretime hızla destek verilmeye başlayan dönemlerde talep ve ihtiyaçlar karşılanmaya başlamıştır. İnsanların ihtiyaçları, yokluk ve para yoksunluğu sebebiyle büyük buhranlar yaşanmıştır. Arzın yükselmesi talepleri daha kolay ve rahat karşılanması fiyatların düşmesi için oldukça önemli bir sebep olmuştur. Bu nedenle fabrikalarda insan gücü yavaş yavaş tezgahlarda ve fabrika departmanlarında makineleşmeye başlamış ve Endüstri 1.0 uygulaması hayata geçmiştir.
İlginizi Çekebilir: Lineer Kızak
Endüstri 1.0 ilk olarak sanayi devrimi ile birlikte İngiltere de ortaya çıkmış, insan gücü yerine su buharı ile elektrik üretilmeye başlanmıştır. İlerleyen yıllarda su buharı ile enerjiler üretilmeye başlanmış böylece minimum maliyetle fabrikalar daha hızlı üretim yapmaya başlamışlardır. Endüstri 3.0 ile tam anlamıyla makineleşme dönemi başlamış artık üretimin başında işi veren insan gücü ancak üretim seri olarak makineler ile hızlanmıştır.
Endüstri 4.0 Nedir?
Fabrikalarda çalışan kişilerin iş yükü hafiflemeye başlamış bir günde insan gücü seviyesinin çok üzerinde iş çıkarmaya başlamışlardır. Bu durum ekonomiye verimli etkiler bırakmıştır. Bu bağlamda günümüzde üretim aşamaları artık kapasitesinin çok üzerinde mal üretilmeye başlamışlardır. Örnek vermek gerekirse Otomobil fabrikaları üretimdeki payı çok yüksek sektörlerden birisidir. Bir günde oldukça yüksek kapasitede insan gücü ya da endüstri 3.0 ile bu kapasiteye ulaşmak mümkün değildir.
Dijital çağ olarak adlandırılan bu yeni yüzyılda dijital sanayileşme ile birlikte üretim kapasitesi oldukça yükselmiştir.
Endüstri 4.0 Neden Ortaya Çıktı?
Endüstri 3.0 makineleşmeyi baz alırken hala bir takım üretimlerde insan gücü ve kişisel bazda makinelere destek gerekiyordu. Dijital çağda yapay zeka ön plana çıkmış ve makinelere uzak erişim sağlanarak tamamen internet bağlantısı Wifi bağlantıları, uzaktan makinelere erişme özelliği kullanılmaktadır. Ayrıca siber güvenlik, endüstriyel robotlar sadece fabrikalar için değil sağlık sektöründe de robotik ameliyatlar, cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.
Endüstri 4.0 Hedefi Nedir?
Endüstri 4.0 hedeflediği en büyük olgu ekonomi veya sağlık sektörünün içerisinde kısacası hayatın tüm noktalarında yapılan üretimin sürekli olması, üretimin hiç aksamaması, ortaya çıkan mamüller ile ilgili fire ve üretim hatalarının minimize edilmesi veya geriye dönük şekilde tekrar üretilmesini sağlamak buna karşılık fazla maliyetli olmaması önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Bu uygulama ile üretimin yer aldığı mekandan endüstri 4.0 ile farklı birçok noktadan araçlara müdahale edilebilmesi sistemin entegre edilmesi sadece internet bağlantısı veya kablosuz bağlantılar ile sağlanması büyük kolaylık sağlamaktadır.
Endüstri 4.0 ve Rekabet
Endüstri 4.0 2011 yılında Almanya tarafından oluşturulan dijitalleşme uygulaması olarak hayata geçirmiştir. Ülkenin hemen tüm fabrikalarında dijital uygulama kullanılmaktadır. Otomobil ve endüstriyel üretimleri ile dikkat çeken Almanya, Dünya çapında rakipsiz olmayı başarmıştır. Fabrikalardaki seri üretimler, üretimde kullanılan makinelerin kusursuz çalışması konusunda her an müdahale söz konusu olduğundan herhangi bir şekilde üretimde yavaşlama, ya da üretim de durma noktası yaşanmamaktadır. Uzaktan erişim sinyalleri ile anında müdahale imkanı sağlamaktadır.
Endüstri 4.0 Uygulama Yedeği
Kurulan üretim fabrikaları içerisinde makineler için mutlaka bir back up çalıştırılmakta ve yapılan tüm işlemlerin dijital kopyası alınmaktadır. Dijital kopya herhangi istenmeyen bir durum söz konusu olduğundan mevcut yedeği olduğundan sadece uzaktan erişim sağlanarak geri besleme yapmak yeterli olmaktadır. Hızlı verilerin alınmasında son dönemdeki en büyük yardımcı internet hızının çok yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
Son yıllarda 5G veri yükleme hızı ışık hızı kadar olduğundan dolayı saniyeler içerisinde tüm bilgilere erişmek mümkün olacaktır. 4G olarak adlandırılan veri hızında dijitalleşme için 5G ye göre oldukça yavaş veri yüklemesi söz konusu idi Endüstri ve üretim yapan fabrikalarda cihazların 1 dakika içerisinde üreteceği malzeme miktarını çok yükseltecektir.