
Endüstriyel PC (IPC) Nedir? Nasıl Seçilmelidir?
Endüstriyel PC (IPC) günümüzde, endüstriyel otomasyon, veri toplama, ulaşım vb. gibi alanlarda tercih edilmektedir. Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) inanılmaz büyümesi ve giderek daha fazla bağlı cihazın uzak ve yaşanılmaz ortamlara kurulmasıyla birlikte, güvenilir donanım giderek daha önemli hale geliyor. Bir BT hatası, bir şirketin kârlılığı üzerinde doğrudan ve önemli bir etkiye sahip olabilir. Tehlikede olan bu kadar fazla verimiz varken, sağlam bir donanıma ihtiyacınız vardır. Endüstriyel PC’ler, tüketici PC’lerinden farklı şekilde tasarlandığından, arıza süresini azaltır ve toplam toplam sahip olma maliyetini düşüren bir çözüm olarak ortaya çıkar.
İlginizi Çekebilir: Redüktörlü Motor
Endüstriyel PC Nedir?
Aslında genel olarak baktığımızda, özellikleri bakımından endüstriyel bilgisayarlar, normal bilgisayarlar ile aynıdır. Ancak endüstriyel bilgisayarlar, RAM tipi, depolama alanı, mikroişlemci, arayüz portları ve performansı zorlu çevre koşullarına ve üretim tesislerine göre tasarlanmıştır. Endüstriyel PCler üretimden veri toplama, proses analizi ve kontrolü, operatör paneli uygulamaları, makine ve proses otomasyonu, hareket kontrolü, istatistiksel süreç kontrolü gibi uygulamalarda kullanılır. Endüstriyel bir bilgisayar tipik olarak aşağıdaki özelliklere sahiptir:

- Fansız ve havalandırmasız tasarım
- Zorlu ortamlara dayanma yeteneği
- Son derece yapılandırılabilir yapı
- Kapsamlı I/O seçenekleri
- Uzun yaşam döngüsü
İlginizi Çekebilir: HMI Panel Seçimi
Endüstriyel Bilgisayar Seçerken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmelidir?
Endüstriyel bilgisayar seçerken birçok noktaya dikkat edilmesi gerekir. Bunlar;
- Kullanılacak işletim sistemi, yazılım, kullanacağımız alan ve amacına uygun seviyede işlemci seçilmesi önemlidir. Endüstriyel bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin sıcaklık ve titreşime dayanıklı olması gerekmektedir.
- Endüstriyel bilgisayarlar yaklaşık olarak 45 ve 50 derece arasındaki sıcaklığa sahip ortamlarda çalışırlar. Bir endüstriyel bilgisayarın bu sıcaklığa karşı dayanıklı olması gerekir.
- Endüstriyel bilgisayarların bazıları fansızdır. Bazılarında özel filtreler ve toz koruması sağlayan soğutma fanları bulunur. Bunlar toz ve benzeri kirleticileri yakalayarak bilgisayara zarar verilmesini önler. Kirli ve tozlu üretim alanlarında, fansız endüstriyel bilgisayarlar sızdırmaz olduğundan dolayı ideal bir seçim olabilir.
- Endüstriyel PC seçerken, bilgisayarın bulanacağı alan, ekranda görüntülenecek bilgi miktarı ve bu bilgilerin hangi mesafeden görüntüleneceği gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu noktada ekran boyutu, çözünürlük ve oran seçimi ön plana çıkmaktadır.
- Üretim tesisleri ve fabrikalarda çok sık karşılaşılan şok, darbe ve titreşime karşı olan dayanıklılık, endüstriyel bilgisayarın kullanım ömrünü arttıracağı için dikkat edilmesi gereken bir diğer kriterdir.
- Endüstriyel PC seçerken kullanılacak uygulamaya göre işlemci, RAM ve bilgisayarın gücü dikkat edilmesi gerekir.
- Elektriksel gürültüden daha az etkileneceğini belirten ve aynı zamanda garanti eden CE sertifikasının olmasına özen gösterilmelidir.
Siz de uygulamanız için endüstriyel PC’ye ihtiyaç duyuyorsanız hemen aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.