Redüktör Nedir? Kullanım Alanları ve Seçimi
Redüktör, bir dönme hareketinin devir-tork oranını dişliler yardımıyla değiştiren dişli sistemi olarak tanımlanabilir. Redüktörler sayesinde yüksek hızdaki elektrik motorlarının dönüş hızları makine sistemimiz için ideal olan seviyelere getirilir. Peki redüktör nedir, nerelerde kullanılır, redüktör kullanımının otomasyon projelerimizde ne gibi avantajları olabilir, gelin yeni yazımızdan inceleyelim.
Redüktör İngilizce reducer, yapısında bulunan dişliler sayesinde devir-tork oranını değiştirmemizi sağlar. Bu sayede hız kontrol uygulamalarında bizlere esneklik sağlar.
-Çeşitli konumlarda bulunan miller arasında güç aktarımı sağlamak
-Çeşitli dönme yönleri elde etmek
-Kompakt boyutlarda büyük bir çevrim oranı elde etmek
-Dönen iki sistem arasında devinim bakımından bağımsızlık elde etmek
Bunların yanında redüktörler işletmelerdeki hareket kontrol sistemlerine çeşitli avantajlar sağlar.
-İşletme emniyeti yüksektir.
-Bakım maliyetleri düşük, kullanım ömürleri uzundur.
İlginizi Çekebilir: Planet Redüktör
-Kompakt boyutları ile az yer kaplar.
-Tek bir giriş hızı ile farklı çıkış hızları elde edilebilir.
-Çeşitli güç ve devir sayılarında değişik çevrim oranlarında kullanılabilir.
-Olası hizalama sorunları yaşanmaz.
-Ses seviyeleri düşüktür.
-Daha az güç tüketirler.
Redüktörler Nerelerde Kullanılır?
Redüktörler hareket kontrol sistemlerinin olduğu her yerde karşımıza çıkabilir. Ancak daha yüksek tork ve daha düşük dönüş hızına ihtiyaç duyulan çimento, otomotiv, madencilik, enerji, demir-çelik, lojistik, tarım gibi alanlarda daha sık karşımıza çıkar.
Doğru Redüktör Seçimi
Bir redüktör satın alırken birçok faktör ön plana çıkar. Bu parametreleri doğru değerlendirmek sonuca hızlıca ulaşmamızı sağlayabilir. Aşağıdaki sorulara cevap bulmak bir redüktör almadan önce işlerinizi oldukça kolaylaştırır.
- Hız—Uygulama, çıkış milinin ne kadar hızda dönmesini gerektiriyor?
- Tork—Tork yükü gereksinimi nedir?
- Sarkık yük—Çıkış miline harici radyal yüklerin nasıl uygulandığı, daha fazla dişli yük kapasitesi ve dolayısıyla daha büyük dişliler gerekip gerekmediğinin bilgisi
- Çalışma döngüsü—Redüktörün hiç kapanmadan çalışması gereken süre ne kadar? Ömür gereksinimlerine bağlı olarak, aralıklı görev uygulamaları daha küçük redüktörler kullanabilir.
İlginizi Çekebilir: Vidalı Mil
Bunun yanındaki aşağıdaki parametreler doğru redüktör seçiminde sizlere yardımcı olacaktır.
- Ağırlık, sıcaklık ve çevre koşulları
- Gıda ve paketleme uygulamaları için özel kaplamalar veya muhafazalar
- Ünitenin uygun yağlama alması için doğru montaj konumu
- Doğru güç gereksinimleri için hesaplamalar
Bir redüktör sistemi tasarlarken süreçte doğru araştırma, zaman ve özen gösterilmesi önemlidir. Yanlış redüktörü seçmek, tüm gereksinimleri veya çalışma ortamlarını dikkate almamak veya kısa vadede az miktarda para tasarrufu sağlamak için bir redüktörü küçük boyutlu seçmek sık yapılan hatalardandır. Yanlış redüktör seçimi üretiminizde plansız duruşlara neden olurken, ciddi kayıplara yol açabilir.
Redüktör Çeşitleri
Firmalar tarafından çeşitli tipte ve boyutlarda redüktörler üretilmektedir. Redüktör çeşitlerinin seçiminde tork, çevrim oranı, verim, boyut ve ağırlık ön planda tutulması gerekir. Redüktörler kademe sayısına 1, 2 ve daha fazla kademeli redüktörler olarak sınıflandırırlar. Kullanılan dişli çeşidi göre ise aşağıdaki gibi bir sınıflandırma yapmak mümkündür.
- Sonsuz vidalı redüktör
- Konik-helisel dişli redüktör
- Helisel dişlili redüktör
- Konik dişlili redüktör
- Düz dişli redüktör
- Konik-helisel dişli redüktör
- Paralel dişli redüktör
- Planet dişli redüktör
- Hypoid dişlili redüktör
Redüktörler bugün birçok endüstride güç aktarım organı olarak kullanılan bir üründür. Bir hareket kontrol sisteminin en önemli sistemlerin olan redüktörler hakkında teknik destek almak veya fiyat ve stok bilgisi sormak için her zaman bizlerle iletişime geçebilirsiniz.