Redüktörlü Motor
Redüktörler motorlarda devir-güç ayarını yapmamızı sağlayan dişli sistemleridir. Redüktörlü motor sayesinde elektrik motorunun yüksek dönüş hızını belli oranlarda düşürülür ve kullanılacağı makineye uyumlu hale getirilir. Redüktörlü motorlar otomotiv, robot sistemleri, çimento, asansör ve vinç sanayisinde yaygın olarak kullanılır.
Redüktörlü Motorun Faydaları Nelerdir?
Bir uygulama için doğru boyutlu motor ve redüktör kombinasyonunun kullanılması, redüktörlü motor ömrünün uzatılmasına yardımcı olur ve optimum güç yönetimi ve güç kullanımı sağlar. Redüktörlü motorların, diğer motor/dişli kombinasyonlarına göre önemli avantajları vardır. Belki de en önemlisi, redüktörlü motorlar, motorları ayrı ayrı tasarlama ve dişlilerle entegre etme adımını ortadan kaldırarak tasarım ve uygulamayı basitleştirebilir ve böylece mühendislik ve devreye alma maliyetlerini azaltabilir. Redüktörlü motorların bir başka yararı da doğru motor ve dişli kombinasyonuna sahip olmanın tasarım ömrünü uzatabilmesi ve optimum güç yönetimi ve kullanımına izin vermesidir. Ayrıca redüktörlü motorlar entegre üniteler olduğu için kaplin ihtiyacını ve olası hizalama sorunlarını da ortadan kaldırır.
Redüktörlü motor teknolojisindeki ilerlemeler, yeni özel malzemelerin, kaplamaların ve yatakların kullanımını ve ayrıca gürültü azaltma, güç artışı ve daha uzun ömür için optimize edilmiş iyileştirilmiş dişli tasarımlarını içerir ve bunların tümü daha küçük paketlerde daha iyi performans sağlar. Bazı kombinasyonlar diğerlerinden daha verimli ve uygun maliyetlidir. Uygulamayı bilmek ve motor ve dişli kutusu için doğru değerlere sahip olmak, bir redüktörlü motoru bir sisteme başarılı bir şekilde entegre etmenin temelidir.
İlginizi Çekebilir: Rulman Nedir?
Diğer yandan bir redüktörlü motor, düşük beygir gücünde veya düşük hızda yüksek tork sağlar. Bu motorlar, hızı azaltmak için tipik olarak bir dişli kutusu olarak monte edilen dişlileri kullanır bu sayede daha fazla tork sağlanmış olur. Redüktörlü motorlar çoğunlukla ağır nesneleri hareket ettirmek için çok fazla kuvvet gerektiren uygulamalarda kullanılır. Genel olarak redüktörlü motorlar, belirli bir yükü sürmek için daha az motor gücü gerektiren tork çarpanları ve hız düşürücüler olarak işlev görür.
Redüktör Nerelerde Kullanılır?
Redüktörlere elektrik, mekanik ve hidrolik sistemlerde rastlarız. Redüktörlü motorlar genel olarak ağır iş yükü gerektiren sistemleri hareket ettirmek amacıyla kullanılır. Çimento, demiryolu, metal işleme ve güç dağıtımı alanlarında kullanılır.
Kullanıldığı bazı uygulamaları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Vinçler
- Konveyörler
- Mikserler
- Taşıyıcılar
- Değirmenler
- Kırıcılar
Redüktörlü Motor Seçimi
Uygulama türü ne olursa olsun, bir redüktörlü motoru seçerken birçok faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Her şeyden önce, uygulamanız için ne kadar tork üretmeniz gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Redüktörün torku, motorun başka bir bileşeni yeterli hızda hareket ettirmesine izin verecek bir seviyeye yükseltmesi gerekir. Hem minimum hem de maksimum torka, aynı zamanda tepe torku, hızlanma torku ve fren torkuna da dikkat etmeniz gerekir. İkinci anahtar özellik, devir/dakika cinsinden dönüş çıkış hızını belirlediğinden, doğrudan indirgeme oranıyla bağlantılı olan hızdır. Ayrıca, şaft hizalaması, görev döngüsü, boşluk, verimlilik, montaj düzeni, boyut, ağırlık, gürültü, redüktör kararlılığı, hizmet ömrü ve bakım gereksinimleri dahil olmak üzere en uygun redüktörü seçmek bir çok kritik parametreye bağlıdır. Uygulamanız için doğru redüktörlü motoru seçmek için hemen formu doldurabilirsiniz.