Rulman Nedir, Rulman Çeşitleri Nelerdir
Bir makine elemanı olarak bilinen rulman son zamanlarda en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Rulman, hareket halinde olan iki metalin arasında oluşabilecek teması önlemek için kullanılan bir makine elemanı olarak bilinmektedir. Rulman ölçülerinin oldukça hassas bir şekilde alınması gerekmektedir. Kullanım alanına uygun olarak seçilmesi de oldukça önemlidir. Rulman çeşitleri ise kullanılacak alana göre çeşitlilik göstermektedir.
Rulman Nedir?
Rulman, genel olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Rüzgar türbinlerinden, bilgisayarlarımıza kadar birçok cihazda rulmanlar kullanılır. Rulmanların ana görevi, parçaların arasında meydana gelebilecek sürtünmeyi önleyerek parçaların aşınmasına karşı bir koruyuculuk sağlar. Aynı zamanda parçaların arasında oluşan sürtünmeden kaynaklı olarak ısı oluşumunu da engelleyici bir etkiye sahiptir.
İlginizi Çekebilir: Planet Redüktör
Rulman Çeşitleri Nelerdir?
Rulman kullanılması tercih edilen yere göre, farklı hareket türlerini destekleyecek çeşitli formlara sahiptir. Küçük ve basit makinelerden büyük ve karmaşık makinelere kadar birçok alanda rulman kullanımının olduğu bilinmektedir. Rulman, farklı çeşitleri olan bir makine elamanıdır.
Rulman çeşitleri;
-Bilyalı Rulman,
-Yataklı Rulman,
-Lineer Rulman olarak bilinmektedir.
Tekerlek rulman da bir rulman çeşidi olarak bilinmektedir. Eksenel ve radyal yüklerin sürdürülmesi için bir öneme sahiptir. Otomobiller de sürüş güvenliğinin sağlanması için oldukça gerekli olduğu da bilinmektedir. Tekerlekli rulmanın arızalanması durumunda mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Arızalandığını anlamanın ise bilinen bazı yöntemleri bulunmaktadır.
Bilyalı Rulman
Bilyalı rulman en fazla kullanılan rulman çeşidi olarak bilinmektedir. Halka şeklinde bulunan iki metal parçanın arasında bir sıra bilyenin bulunduğu söylenebilir. Bu bilyelerin ise metal parçaların arasında sıkışıp kaldığını söylemek mümkündür. Genel olarak yuvarlanma esnasında oluşabilecek olan sürtünmeyi azaltmaya yönelik kullanılan bir rulman çeşididir. Sürtünmeyi azaltma oranları oldukça yüksek olmasına rağmen yük taşıma konusunda kısıtlı oldukları söylenebilir. Dolayısıyla, yük taşırken belirli bir kapasiteyi aşamazlar.
Bilyalı rulmanların oldukça fazla tercih edilmesine olanak sağlayan bir takım özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler arasında yer alan en önemlilerden birisi de kolay bir şekilde değiştirilmesi olarak bilinmektedir. Bilyalı rulmanlar, aşınmaya karşı bir dirence sahiptir. Bilyalı rulmanlar daha düşük bir sürtünme ile çalışabilirler. Bu da daha az enerji kaybının olmasına neden olmaktadır. Yağlama ihtiyacının da oldukça az olması tercih edilmelerinin başındaki etkenler olarak sayılabilir.
İlginizi Çekebilir: Spindle Motor
Yataklı Rulman
Yataklı rulman, özellikle mekanik güç aktarım sistemlerinde sıklıkla karşılaşılmakta olan bir sistem olarak bilinmektedir. Genel olarak şaftları desteklemeye yönelik bir kullanımının olduğu söylenebilir. Yataklı rulmanlar birçok farklı yatak türüne sahip olabilirler. Yataklı rulmanlar; konik makaralı, silindirik veya bilyalı gibi birçok farklı yatak tipine sahip olabilir. Farklı alanlarda kullanılabilen yataklı rulmanların oldukça geniş ve çok yönlü bir kullanımlarının olduğu görülmektedir.
Rulman yatağı, mekanizmanın en önemli parçalarından birisi olarak bilinmektedir. Sürtünmeden kaynaklı olarak oluşan gerilimi en aza indirmek için kullanımı tercih edilmektedir. Aynı zamanda dönme hareketinin de kolay bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağlamaktadır. Yataklı rulmanın kullanıldığı birçok alan bulunmaktadır.
Lineer Rulman
Bir diğer rulman türü ise lineer rulman olarak bilinmektedir. Genel olarak düz veya kavisli hareket sistemlerinde kullanılması tercih edilen bir rulman çeşididir. Lineer rulmanları, radyal rulmanlardan ayıran bir takım özellikleri bulunmaktadır. Özellikle de 3D yazıcılarda ve sürgülü yapılarda lineer rulman kullanımına oldukça fazla rastlamak mümkündür.
Hareketin doğrusal olması gerektiği sistemlerde lineer rulman kullanılmaktadır. Lineer rulmanın tasarımında sıklıkla kızaklı rayların kullanımına rastlanmaktadır. Bu şekilde önemli miktarda ağırlıkları kaldırabildiği de bilinmektedir.