Rulman Nedir? Uygulama Alanları Nelerdir?
Rulman, farklı yönlerde dönen parçaların bu esnada en az sürtünme ile hareket etmesini sağlayan bir makine elemanıdır. 4 ana parçanın bir araya gelmesi ile rulmanlar meydana gelir ve boyutları da farklıdır. Birçok kişi tarafından rulman nedir merak edilen bir konudur. Birbirlerinden farklı yönlere doğru dönen parçaların bu hareket sırasında en az sürtünme ile hareketi tamamlamasını sağlayan makine elemanlarına rulman denir. Temelde 4 farklı parça ile rulmanlar meydana gelir ve bunlar aynı zamanda farklı ölçülerdedir. Farklı boyutlarda yataklar ve şartlar için farklı ölçülerde rulmanlar üretilir ve bunlar millerin yataklanması için kullanılır. Rulmanlar hassas olan makinelerin elemanları oldukları için üretiminde yüksek teknoloji ve hassas malzemeler kullanılır.
İlginizi Çekebilir: Vidalı Mil
Rulman Nedir?
Rulmanlar dairesel ya da eksenel hareketler ile birçok makinede kullanılır. Direkt olarak sistemin içinde rulmanların bulunması da mümkündür. Direkt sistemin içinde olduğunda bir iç ve bir dış halka iç içe geçirilmiş olur. Bu sayede rulman hareketi sağlanır. Halkaların rahat bir şekilde dönebilmesi için ara kısımda makara serisi bulunur. En kaliteli rulmanlar genelde en yüksek teknolojiye sahip olan firmalarda üretilir. Mümkün olan en az sürtünme ile hareketin sağlanması rulmanların en önemli özelliklerinden biridir.
Rulman Ne İşe Yarar?
Rulmanların kullanımındaki temel görev dönme hareketlerinde sürtünmeyi en aza indirmektir. Sorunsuz bir yük aktarımı olması ve sürtünmeyi minimuma indirmesi rulmandan beklenen en önemli özelliktir. Rulman dönen bir elemandır ve dönen her makinede rulman kullanılmaktadır. Rulman iyi olduğunda makinede iyi olur. Çünkü rulmanlar makinelerin iyi olmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir: Lineer Kızak
Rulman Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Günümüzde makine teknolojisinde kullanılan rulmanlara talep de oldukça artmıştır. Çok fazla rulman çeşidi vardır ve en doğrusunu bularak seçmek gerekir. Rulmanlı yataklarda iki çeşit yük vardır. Dinamik yük ve statik yük. Dinamik yükte rulmanların yük altında dönmesi ile rulman hareketi meydana gelir. Statik yükte ise rulman hareketin altında hareketsiz kalırsa devir sayısı ve yuvarlanma elemanı arasında deformasyon olur ve bu hesaba göre rulmanlar üretilir. Rulman seçimi yaparken mutlaka statik ve dinamik yüklerin dikkate alınması gerekir. Yüklere uygun olarak doğru rulman seçimi yapmak mümkündür.
Rulmanların hatalı ya da bozuk olduğunu anlamak için dönme esnasında çıkan seslere dikkat etmek gerekir. Aks rulmanı hatalı olduğunda ses ile uyarı vermektedir. Makine çalışırken rulmandan uğultu gelmesi ya da makinenin ötmesi ile arızalı bir durum olduğunu anlamak mümkündür. Hız artınca uğultu da artar. Bozuk rulmanların makinede kalması ve bu şekilde çalışması makineye de zarar vermektedir. Bu nedenle hatalı ya da bozuk rulmanları fark etmek ve buna göre rulmanı değiştirmek gerekir. Aks rulmanında arıza olan bir makinenin düzgün çalışması da mümkün değildir. Rulmanların değişmesi için mutlaka gerekli tamirhanelere götürülmesi gerekir. Her makinenin kendine göre kullandığı bir rulman vardır. Bunun makineye göre seçilmesi gerekir. Rulmanların ortalama olarak çalışma kilometresi 100.000 kilometredir. Bu nedenle rulman seçerken fiyatından önce kalitesine ve kullanım ömrüne dikkat etmek gerekir. Bu sayede kullanımına da özen göstererek uzun süre aynı rulmanı kullanmak mümkündür.