Servo Motor ve Uygulama Alanları
Servo motor, endüstriyel alanlarda yüksek tork ve hassasiyet sağlaması sayesinde hızlıca yaygınlaşmıştır. Servo motor, hız ve konum kontrollerinin yapılması konusunda fayda sağlar. Endüstriyel uygulamalarda istenen verimin daha fazla arttırılmasında yardımcıdır. Bu motorun birçok uygulanabilir bir alana sahip olması, endüstriyel alanlarda işlerin kolaylaştırılmasına yardımcı olur. Servo motor, diğer motor türlerine oranla daha farklı bir performans ortaya koyar. Diğer motorlardan en önemli farkı, motorların ulaşamadığı hız ve konuma sahip olmasıdır.
İlginizi Çekebilir: Servo sürücüler
Servo motor ve uygulama alanları hangisi olduğu son dönemde merak konusu olmuştur. Bu yazımızda ihtiyaca dönüşen servo motorun kullanım alanlarını anlatacağız. Diğer motorlara oranla fark atan servo motorun uygulama alanlarına göz atalım.
Servo Motor Uygulama Alanları Nerelerdir?
Servo motorların geliştirilmiş pek çok farklı çeşitleri bulunur. Yaygın bir kullanım alanına sahip olan sistemlerdir. Başlıca uygulama alanlarının hangisi olduğunu sıralamamız gerekirse;
-Dolum makine sistemleri
-Etiketleme makineleri
-Tıbbi cihazlar
-Dijital kontrol yapan cihazlar
-Büro makineleri
-Otomatik kaynak makineleri
-Pres makineleri
-Laboratuvar ekipmanları
Servo Motorların Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Servo motorun çeşidine bağlı olarak sağlamış olduğu avantajlar da farklılık gösterebilmektedir. Fakat servo motorların, üstün avantaj sağlayan özelliği tercih sebebi olmaya itmiştir. Bu motorlar, istenilen pek çok endüstriyel alanlarda gönül rahatlığıyla kullanımı yapılabilir. Endüstriyel ihtiyaçlara anında cevap verebilecek hız ve konuma sahiptir. Performans yönünden son derece iyi olması en önemli olumlu yanlarından birini kapsar. Ürünün son derece yüksek düzeyde bir donanımı mevcuttur. Bu yüzden çalışma verimliliğinin arttırılmasına yardımcı olur. Nerede kullanılırsa, o alanda arzulanan yüksek verimliliğin açığa çıkmasına katkı sağlar. İletilen komutları ise hızlı şekilde algılama kapasitesine sahiptir. Çok çabuk algılayabilen özelliğini hemen devreye koyarak uygular.
Dur- kalk gibi eylemler esnasında motor sistemlerinde bazı arızalanmalar yaşanabilir. Fakat servo motorlar dur kalk gibi işlemlerden kesinlikle zarar görmez. Diğer motorlara oranla daha yüksek hızda bir çalışma gösterir. Ayrıca döndürme momentleri ise oldukça iyidir.
Servo Motor Çeşitleri Nelerdir?
Hız ve konum açısından iyi bir işlevselliğe sahip servo motorların, birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Servo motor çeşitlerini sıraladığımızda AC servo motor, DC servo motor, spindle servo motor bulunmaktadır. Her bir servo motorun sağladığı performans arasında ufak çaplı bir farklılık durumları yaşanabilir. Aynı zamanda servo motorun çeşidine göre de fiyatlarda değişiklik fark edilebilir.
İlginizi Çekebilir: Spindle motor nedir?
Geniş hız sınırında bile oldukça kararlı şekilde sistematik çalışmaya sahiptir. Çalışma esnasında ki devir sayısı ise hızlı ve düzgün değiştirilmektedir.
Robot teknolojilerinde sıklıkla kullanımı yapılan, en iyi cihazlardan biri olmayı başarmaktadır. Bu yüzden dolayıdır ki birçok uygulama alanlarında tercih edilmektedir.
Servo Motorların Fiyatları
Performans düzeyi son derece etkili olan servo motorların fiyatları, çeşidine bağlıdır. Çeşidine göre fiyatlandırma yapılmaktadır. Diğer motorlar yavaş çalışma sağlarken, servo motorların hız faktörü devreye girmektedir. Bu yüzden kullanım açısından çok fazla avantajlı özellikler sunmaktadır.