Üretim Endüstrisinde Geleceğin Trendleri
Bir yılı daha geride bırakırken, 2022 yılı ve sonrasının üretim trendlerine göz atmak istedik. COVID-19 kısıtlamaları hafifledikçe ve üretim faaliyeti toparlandıkça, tedarik zinciri sorunları, ham madde sıkıntısı ve enflasyon dahil olmak üzere birçok zorluk 2022 yılını etkileyecek gibi gözüküyor. Peki üretim endüstrisinde 2022 yılı ve sonrası için üretim trendleri neler olabilir, sizler için sıraladık.
1-IIoT ve Kestirimci Bakım
“Akıllı fabrika”, sahada optimizasyon ve güvenilirliğin altın standardı haline geliyor ve üreticilerin, üretim kesintilerini en aza indirmek ve işletme maliyetlerini azaltmak için harika fırsatlar sunuyor. Herkesin zamanla yarıştığı ve tedarik zincirlerinin bu kadar zorlandığı bir ortamda kestirimci analitik işletmeler için hayat kurtarıcı olacaktır.
2-Katmanlı üretim
Katmanlı üretim (malzemelerin 3D baskı kullanılarak katmanlar halinde üretildiği) önümüzdeki yıllarda üretimi dönüştürecek. Katmanlı üretimin avantajları arasında daha fazla tasarım özgürlüğü, daha yüksek performanslı ürünler, daha fazla tesis üretkenliği, sürdürülebilir süreçler ve daha hızlı pazara sunma süresi yer alır. Katmanlı imalatta başı çeken sektörler arasında havacılık ve savunma yer alırken bunu otomotiv endüstrisi takip ediyor.
İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0
3-Siber Güvenlik
Fiziksel operasyonel süreçler ve bilgi teknolojisi arasındaki artan etkileşimle birlikte, siber güvenlik hiç olmadığı kadar büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Bir siber saldırı durumunda yalnızca fikri mülkiyet ve finanstan taviz verilmekle kalmaz, aynı zamanda tüm üretim süreçleri de tehlikeye girebilir . Bu durum, hem büyük mali kayıpları hem de yüksek güvenlik risklerini tehdit edecektir. Bir siber saldırının tedarik zincirini alt üst etmesi hiç de zor bir şey değildir.
Bu riskler üreticileri bu tür saldırılardan kaçınmaya yönelik adımlar atmaya ve bu tür saldırıların meydana gelmesi durumunda dayanıklılığı artırmaya itmesi sonucunda 2022 yılında siber güvenlik yatırımlarında ciddi artış bekliyoruz.
4-Varlık Yönetimi
Artan küresel rekabet gücü, bir işletmenin ölçeklendirilmesi, tedarik zinciri yönetimi ve mevcut çalışanların becerilerinin artırılması, imalat endüstrisinin şu anda boğuştuğu zorlukların başında gelmektedir. 2022’de birçok kuruluş, bu zorluklara yardımcı olmak için Varlık Operasyonları Yönetimine başvuracak.
5-Tedarik Zincilerinin Gözden Geçirilmesi
Küresel salgınla birlikte yaşanan sıkıntıların başında tedarik zincirlerinde yaşanan bozulmalar geliyor. Uzakdoğu ve Çin’de yaşanan kapanmaların ardından yaşanan tedarik sıkıntıları, çip ve benzeri krizlerde birleşince işleyen bir tedarik zinciri kurmak üreticilerin en önemli sorunlarının başında gelmesine yol açtı. Tüm bunlara ek olarak enflasyondaki artış ve navlun fiyatları tüm dünyadaki üreticileri derinden etkiledi. Tüm bunlar üreticilerin gelecekte eksikliklere daha çevik bir yanıt verebilmek için tedarik zincirindeki çözümlerini gözden geçirmeye teşvik etti.
6-Sürdürülebilirlik
Operasyonları sürdürülebilir ve çevreye karşı sorumlu bir şekilde yönetmek artık bir zorunluluk. Enerji ve malzemelerin maliyeti arttıkça, düzenlemeler sıkılaştıkça ve tüketiciler ve yatırımcılar daha sürdürülebilir markalara ve iş uygulamalarına yöneldikçe, üretim endüstrisindeki birçok firma ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir iş uygulamaları geliştiriyor. Daha fazla üretici, sürdürülebilirlik ve kâr arasındaki noktaları birleştirdikçe, bu eğilim 2022 yılında da artarak devam edecektir.
7-Robotik Otomasyon
İmalat endüstrisinde robotik otomasyon yeni bir olgu değil. Ancak imalat şirketleri, operasyonları için otomasyon çözümlerine her zamankinden daha fazla yatırım yapıyor. Otomasyon ve robotik üzerine bu odaklanma, imalatta emeğin yapısını ve dağıtımını değiştiriyor. Şirketler, işgücünden en iyi şekilde nasıl yararlanacaklarını yeniden değerlendirmek zorunda kalırken, robot yoğunluğu (10.000 işçi başına düşen robot sayısı) 2022 yılında hızlı bir artış trendine girecektir.
Peki sizin 2022 yılı için trend tahminleriniz neler, bizi yorum olarak gönderebilirsiniz.