Uygulamanızda Ne Zaman Vidalı Mil Kullanmalısınız?
Makine imalat ve hareket kontrol sistemlerinde vidalı mil uygulamaları artan şekilde yaygınlaşıyor. Vidalı mil tasarımında yaşanılan iyileştirmeler ve özellikle malzeme teknolojisindeki gelişmeler vidalı milleri mühendisler ve makina tasarımcıları için iyi bir alternatif haline getirdi. Peki vidalı milleri ne zaman kullanmak gerekir, getirdikleri avantajlar nelerdir, yeni yazımızda bakalım.
Vidalı millerin en temel avantajlarından biri yükü destekleyen devridaim bilyelerinden kaynaklanmaktadır. Bu tasarım sürtünmeyi en aza indirir ve yüksek verim sağlar.
Ağır yükler
Yükü desteklemek için devridaim yapan vidalı miller plastik veya polimer somunlu benzer boyuttaki vidalardan daha yüksek bir yük kapasitesine sahiptir. Bronz somunlu kurşun vidalar daha ağır yükleri çalıştırabilir, ancak yük arttıkça sürtünme de artar. Artan sürtünme görev döngülerini azaltarak verimi düşürür.
Yüksek doğruluk gereksinimleri
Bugün birçok hareket kontrol uygulaması yüksek doğruluk ister. Vidalı millerin önemli bir avantajı, mükemmel tekrarlanabilirlik sağlamalarıdır. Hassas vidalı miller için, malzemelerden matematiksel toleranslara kadar her şey için temel özellikleri belirleyen bir dizi standart vardır. Bunlara ANSI-B5.48, DIN 69051, ISO 3408 ve JIS B1191 standartları dahildir. Herhangi bir vidalı mil için en önemli özellik, kurşun hatası ve kurşun doğruluğudur. Kılavuz hatası, belirli bir mesafe ile kılavuz vida somununun gerçek hareket mesafesi arasındaki farktır. Belirli bir hareket mesafesi boyunca bir hata olarak ifade edilen bu parametre, bilyalı vidanın doğruluk derecesini belirlemeye yardımcı olur.
Verimlilik
Vidalı millerin bir diğer özelliği kaliteli malzemeden üretilmesi ile uygulamalarınızda çok daha uzun soluklu ve sürdürülebilir bir çözüm olmasıdır. Yüksek kaliteli hassas vidalı mil üretimi, doğru çeliğin seçilmesiyle başlar. Çeliğin işlenmesi sırasında, malzemede sonunda çatlakların yayılmasına ve vidalı millerin kullanım ömrünü kısaltan diğer yüzey yorulmalarına yol açacak mikroskobik kalıntılar oluşabilir. Çelik üretim teknolojisi, inklüzyonların sayısının ve boyutunun önemli ölçüde azaltılabileceği noktaya kadar gelişmiştir. Vidalı mil seçiminde doğru malzeme seçilmesi ile çok daha verimli bir üretim ortaya çıkacaktır.
Vidalı millerdeki bilyeler gibi yuvarlanan elemanlar, bir yükü desteklemek için nokta temasına dayanır. Nokta teması, montaj içim daha yüksek verim sağlayan daha az sürtünme üretir. Örnek vermek gerekirse yüksek verimlilik gerekli motor torkunun daha düşük olması anlamına gelirken bu da seçilecek motorun daha küçük olmasını sağlayarak maliyetleri azaltır.
Yüksek çalışma döngüleri
Bilyalı vidaların maksimum hızı, vidanın kritik hızı ile sınırlıdır. Bununla birlikte, bilyalı vida tasarımlarının doğasında bulunan daha düşük sürtünme nedeniyle, daha az ısı ürettikleri ve dolayısıyla diğer vidalardan daha yüksek görev döngülerine dayanabilir. Aslında görev döngüsü sadece vidalı mil seçiminde vidanın hesaplanan ömründe ulaşacağı hareket miktarı belirlenirken dikkate alınır. Öte yandan, bir vida seçerken görev döngüsü ve ısı üretimi her zaman dikkate alınmalıdır.