Sistem Tasarımı Sırasında Kremayer ve Pinyon Ataleti Nasıl Hesaba Katılır?
Kremayer ve pinyon tahrikler genellikle bilyalı vidaların pratik sınırlarının ötesinde strok uzunlukları ve kayış tahriklerin kapasitesini aşan itme kuvvetleri gerektiren uygulamalarda kullanılır. Ayrıca bazı uygulamalarda kremayer ve pinyon sistemleri, uygun bir bilyalı vida veya kayış tahrik alternatifine göre daha düşük toplam atalet sağlayabilir. Bu da dinamik uygulamalarda konumlandırma doğruluğunu artırırken sistemin toplam kütlesini, kapladığı alanı ve maliyetini azaltabilir.
İlginizi Çekebilir: Kremayer Pinyon
Bir kremayer ve pinyon sisteminin kullanılabileceği iki yaygın yol vardır: kremayeri sabit hale getirip pinyonu kremayerin uzunluğu boyunca sürmek veya pinyonu sabit hale getirip kremayeri ileri geri çevirmek için kullanmak.
Tipik bir kremayer ve pinyon sisteminde, toplam yük ataletini oluşturan hareketli bileşenler uygulanan yük, pinyon, kaplin ve dişli kutusudur (sisteme dahilse).
- JL= JE+JP+JC+JG
- JL = motora yansıtılan toplam yük ataleti (kgm2)
- JE = uygulanan yükün ataleti (kgm2)
- Jp = pinyon dişlisinin ataleti (kgm2)
- Jc = kaplin ataleti (kgm2)
- JG = dişli kutusunun ataleti (kgm2)
Yük, pinyon etrafında dönen noktasal bir kütle olarak düşünülebilir. Yükün pinyona muhtemelen bir taşıyıcı veya bir masa ile monte edileceğini unutmayın, bu nedenle bu denklemdeki kütle, uygulanan yükün kütlesini ve montaj masasının veya taşıyıcının kütlesini içermelidir.
- JE= mr2
- JE = uygulanan yükün ataleti (kgm2)
- m = montaj masası veya taşıyıcı dahil olmak üzere uygulanan yükün kütlesi (kg)
- r = pinyon dişlisinin yarıçapı (m)
Pinyon ve kaplinin ataletleri tipik olarak üreticileri tarafından sağlanır, ancak hesaplanmaları gerekiyorsa, her ikisi de içi boş deliklere sahip olduğundan içi boş silindirler (Jph) olarak modellenebilirler.
- Jph = içi boş silindirin (pinyon veya kaplin) ataleti (kgm2)
- m = silindir kütlesi (kg)
- ro = silindirin dış yarıçapı (m)
- ri = silindirin iç yarıçapı (m)
Kayışlı tahrik sistemleri gibi kremayer dişli sistemleri de genellikle bir dişli kutusu içerir, bu nedenle motora yansıyan toplam atalet dişli oranının etkisini ve dişli kutusunun ilave ataletini içerir.
İlginizi Çekebilir: Vidalı Mil
Çoğu kremayer ve pinyon sisteminde, dişli kutusu çıkış mili doğrudan pinyon dişlisinin deliğine monte edilir, bu nedenle dişli kutusu ile pinyon dişlisi arasında herhangi bir kaplin gerekmez.
Dişli kutusunun giriş konfigürasyonuna bağlı olarak, motor ve dişli kutusu arasında bir kaplin olabilir veya olmayabilir. Eğer redüktör motor milinin boyutuna uygun içi boş bir girişe sahipse, kaplin gerekmeyecektir. Ancak dişli kutusunun giriş tarafında bir mil varsa veya motor mili dişli kutusu giriş deliğiyle eşleşmiyorsa, bir kaplin gerekecektir.
Motoru dişli kutusuna bağlamak için bir kaplin kullanılırsa, konumu nedeniyle (dişli kutusundan önce) kaplinin dişli oranından etkilenmeyeceğini, bu nedenle ataletinin dişli oranı uygulandıktan sonra dişli kutusu ataletiyle birlikte ekleneceğini unutmayın.
- L = motora yansıtılan toplam yük ataleti (kgm2)
- JE = uygulanan yükün ataleti (kgm2)
- Jp = pinyon dişlisinin ataleti (kgm2)
- i = dişli oranı
- Jc = kaplin ataleti (kgm2)
- JG = dişli kutusunun ataleti (kgm2)